Pages

Thursday, January 27

(Tutorial) Teknik edit gambar menggunakan Photoscape


nih aku nak kongsi gambar yang aku edit menggunakan Photoscape.. Photoscape memang best kalau nak edit gambar dengan senang.. lagi lagi kalau tak reti sangat nak guna Photoshop kan, macam aku.. Photoscape pilihan kedua terbaik selepas Photoshop.. dan lagi satu, Photoscape nih FREEEEE! haha~


**********




Tools
~ Bright, color - Brighten
~ Bloom




Tools
~ Bright, color - Brighten
~ Bright, color - Contrast Enhancement
~ Bloom
~ Filter - Texture - Soft 
~ Filter - Distort - Windows




Tools
~ Bright, color - Brighten
~ Bright, color - Contrast Enhancement
~ Bloom
~ Filter - Texture - Soft 
















Tools

~ Bloom
~ Filter - Texture - Puzzle




Tools
~ Bright, color - Contrast Enhancement
~ Bloom




award "untuk kawan-kawan aje" ni pun aku buat menggunakan Photoscape.. 


**********




Tool wajib yang aku gunakan dalam Photoscape ialah Brighten dan Bloom.. sebab apa? sebab kebanyakan gambar gambar nih semua boleh dikatakan aku guna kamera handphone aku je.. 2.0 MP.. lagipun kamera Nokia kan.. faham faham je laa kualiti dia macam mana.. lighting pulak tak berapa elok.. gambar jadi gelap, blurr.. jadi Brighten Tool memang diperlukan untuk cerahkan gambar tu.. Bloom pulak untuk bagi nampak macam nur keimanan gitu.. haha tak laa.. gurau je.. Bloom nih paling aku suka.. gambar jadi nampak, ermm.. berseri kot.. hehe~


selain tu, aku guna Contrast Enhancement.. nama pun Contrast Enhancement kan.. tujuannya untuk bagi nampak contrast warna.. sesuai laa kalau nak edit gambar yang blurr sebab gunakan henpon cap ayam kan.. hoho~ 


Teknik Filter pun aku sangat suka, terutama untuk tutup cela kat gambar tuh.. macam gambar aku pakai tudung pink kat atas tu.. nampak kan, ada cela kat gambar tuh.. sebab aku ambil gambar menerusi cermin.. cermin tuh pulak kotor.. macam macam zarah melekat kat cermin tuh.. Jadi, kalau teknik Bloom tak mampu tutup cela tuh, aku akan guna Filter lah.. dalam Filter tuh ada BANYAK option.. pilih yang mana satu.. hoho~


tuh je kot.. hahh! satu lagi.. bila edit gambar, jangan laa tipu sangat kan.. contohnya kasi cerah melampau-lampau.. berpada-pada dah laa.. biar jadi lebih kurang warna asal.. tak ada laa terkejut ber** sangat kan bila jumpa kat luar.. haha!



nota kaki: aku dah makin hitam.. camano nih.. isk~

Related Posts with Thumbnails