Pages

Friday, February 10

Cara mudah download video dari Youtube

Assalamualaikum.. Hye..


Pagi tadi I terkejut dengar Abah panggil I banyak kali.. Tapi, disebabkan dia kat bawah, I kat atas, tak jelas sangat laa Abah cakap apa.. Rupanya, Abah panggil I sebab dia nak tanya macam mana nak beli Ipad.. Hoho.. Canggih Abah I.. Sebabnya, pagi tadi dia tengok ceramah agama kot kat TV.. Dan dia tengok penceramah tu baca Quran dari Ipad je.. Teringin jugak lah dia nak baca Quran kat Ipad.. Senang nak bawa ke mana-mana katanya..


Dulu pernah jugak sekali, dia tengok drama melayu.. Lelaki tu jahil dan buta Jawi.. Suatu hari dia rasa nak bertaubat, jadi dia nak belajar baca Quran.. Nak baca Quran, wajiblah kena tahu baca Jawi dulu ye tak? Jadi, alkisahnya lelaki tu belajar Jawi dan Quran melalui Ipad je.. Time tu jugak Abah cakap bagus Ipad nih, boleh buat belajar mengaji, baca Quran.. Nak beli laa.. Hoho.. Tapi, beli ke tak nanti tu, wallahualam.. :D


Satu lagi, bila I turun pagi tadi, I dengar Ma dan Abah tengah dengar zikir dekat Youtube.. Pandai pulak diorang cari.. Ada kemajuan nih.. Hehe.. Mungkin sebab I dah ajar semalam kot.. Tapi, disebabkan internet kat rumah ni slow macam siput, tersemput-semput laa mendalah tu nak loading.. Jadi, i tolong laa download video zikir dari Youtube untuk diorang.. Ingatkan bole guna Internet download manager untuk download video tu sebab I dah download IDM dulu.. Rupanya yadeyyy! Tak ada lah tu maksudnya..


Penyelesaiannya?? I google dan terjumpa satu website nih yang boleh download mana-mana video dari Youtube.. Icyvideo.. Pernah dengar?? Nak guna pun senang, tak perlu install plugin apa-apa, atau bookmark apa-apa.. Sesuai sangat laa untuk yang tak ada download manager, dan masih tercari-cari cara nak download video dari internet..


Meh I terangkan cara-caranya..

1. Masuk website Icyvideo nih..



2. Copy URL website video yang korang nak download.. Contohnya.. [http://www.youtube.com/watch?v=li_Zv_ovQB0]



3. Paste di Icyvideo.. Dan klik [Download]..



4. Kemudian, akan keluar dialog box macam ni.. Klik [Run].. Wajib untuk korang ada Java installed untuk browser tu.. Kalau tak ada, download dulu di sini..



5. Lepas tu, keluar links berdasarkan kuality video yang korang boleh pilih untuk download.. Selalunya I pilih MP4 (480p).. Yang ni high quality, tapi bukan high definition.. Kalau nak yang high definition, download link MP4 (720p)..



6. Akhir sekali, tunggu je laa siap download.. :)





Nota kaki: Sunyi.. Sabar lah wahai hati.. Seminggu je.. ='(

19 comments:

  1. susahhh.... dan x secure.... much better freeStudio youtube downloader....

    ReplyDelete
  2. and how can we assure this downloader is secure to use? just asking.. 


    btw. tq for this info.. :)

    ReplyDelete
  3. Thanks a lot :)

    ReplyDelete
  4. good.. its solved me tq

    ReplyDelete
  5. glad it helps u.. 

    ReplyDelete
  6. To download videos, please click 'Run' when prompted.
    Tick the box 'Always trust content from this publisher' to download seamlessly in the future.
    salam tumpang tanya: 
    nape asik kur page ne makna nyer tk boleh dowload ker 

    ReplyDelete
  7. page apa? dialog box tu ke? 

    u dah install java utk browser tu? lg satu, apa browser yg u guna? sebab i pernah guna mozilla, tp xberjaya.. kena guna chrome br boleh.. 

    ReplyDelete
  8. klo xde java cmne nk download ye?

    ReplyDelete
  9. terima kasih banyak-banyak :)

    ReplyDelete
  10. Cuba tgk kat website java.. Boleh download dr situ. http://www.java.com/en/

    ReplyDelete
  11. java boleh download kat sini http://www.java.com/en/download/index.jsp..

    harap membantu.. :)

    ReplyDelete
  12. Excellent articlе. Keep рostіng such kind of іnfo on yοur blog.
    Im really imprеssed by it.
    Hеllo thеrе, You have donе an incrediblе job.
    I will ceгtainlу digg it anԁ
    indiviԁually recommend to my friends. I'm sure they'll be bеnefited from thіs site.


    My blog; naturalstretchmarksremoval.Net

    ReplyDelete
  13. Muhammadiskandar_13March 10, 2013 at 10:52 PM

    xdapat lagi la macam aman nak download ni

    ReplyDelete
  14. Terima kasih..penjelasan yang sangat memudahkan..siap dengan contoh bergambar lagi! Saya dah berjaya ikuti langkah yang diajar..terima kasih sekali lagi ya :)

    ReplyDelete
  15. awak dah install java? ada sesetengah link video cth kalau tonton ke, mmg xboleh download. 
    kalau awak ikut semua steps kat atas, insyaAllah boleh dl janji ada java.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.. Sama2 kasih.. :)

    ReplyDelete
  17. guna website keepvid.com pun boleh..sama je

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails